Głównym celem zajęć prowadzonych w pracowni kulinarnej jest przygotowanie wychowanków do jak najbardziej samodzielnego funkcjonowania w życiu codziennym. Podczas zajęć wychowankowie między innymi:
Zapoznają się z:
- podstawowym wyposażeniem kuchni
- zasadami BHP, regulaminami i instrukcjami obsługi sprzętów AGD
- zasadami racjonalnego odżywiania się oraz właściwego zachowania się przy stole
Uczą się:
- bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD
- przestrzegania zasad higieny przy produkcji żywności
- planowania budżetu domowego i sporządzania listy zakupów
- korzystania z przepisów kulinarnych w formie pisemnej lub obrazkowej
- sporządzania prostych potraw i napojów
- stosowania ziół i przypraw w produkcji i dekoracji potraw
- ekonomicznego gospodarowania surowcami
- różnych metod utrwalania i przechowywania żywności
- nakrywania i dekoracji stołu
- współdziałania i współodpowiedzialności za bezpieczeństwo swoje i kolegów