Głównym celem zajęć prowadzonych w pracowni kulinarnej jest przygotowanie wychowanków do jak najbardziej samodzielnego funkcjonowania w życiu codziennym. Podczas zajęć wychowankowie między innymi:

Zapoznają się z:

  • podstawowym wyposażeniem kuchni
  • zasadami BHP, regulaminami i instrukcjami obsługi sprzętów AGD
  • zasadami racjonalnego odżywiania się oraz właściwego zachowania się przy stole

Uczą się:

  • bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD
  • przestrzegania zasad higieny przy produkcji żywności
  • planowania budżetu domowego i sporządzania listy zakupów
  • korzystania z przepisów kulinarnych w formie pisemnej lub obrazkowej
  • sporządzania prostych potraw i napojów
  • stosowania ziół i przypraw w produkcji i dekoracji potraw
  • ekonomicznego gospodarowania surowcami
  • różnych metod utrwalania i przechowywania żywności
  • nakrywania i dekoracji stołu
  • współdziałania i współodpowiedzialności za bezpieczeństwo swoje i kolegów